Într-un limbaj specializat, cercetătorii au reușit să ne dezvăluie raționamentele pentru care este bine să-i citești povești copilului tău. Pe urmele lor, alți jurnaliști au expus în nenumărate articole aceleași motive. Noi, adulții, le-am auzit de la educatori și profesori de foarte multe ori. Dar cum ar fi să înțelegi importanța lecturii fără a te lupta cu terminologii dificile, cu expuneri sobre și metode pedagogice greu de pus în practică?
Așadar, de ce e bine să-i citești povești copilului tău?
1. Ca să aveți un moment cald de apropiere: tu, copilul tău și o poveste.
Cititul poveștilor creează momente prețioase de conectare între voi. Încearcă să-ți imaginezi cum copilul adoarme în timp ce îi citești și cum visează continuarea poveștii. Ți s-ar părea frumos ca el să-și amintească aceste clipe pentru tot restul vieții?
2. Ca să înveți să-i citești emoțiile și sensibilitățile.
Vei vedea ce fel de temperamente agreează, îți vei da seama pe cine și ce poate să tolereze. Vei ști că poate simpatiza unele personaje și îl poți învăța cum să le înțeleagă pe celelalte. Mai presus de orice, poveștile îl învață pe copil empatia.
3. Ca să te bucuri de ochii lui mari, care se miră, și de momentul când, de teamă, se cuibărește în brațele tale.
Cel mai frumos, atunci când citiți o poveste împreună, este să stârnești reacții pe marginea textului citit. Poți exersa cu copilul tău fel și fel de gesturi și grimase, iar el va ști cum să le refolosească atunci când va vrea să-ți transmită mesaje și nu va ști cum să o facă doar prin cuvinte.
4. Ca să adoarmă mai ușor și ca să viseze mai mult.
Toată lumea știe că cititul poveștilor înainte de culcare poate ajuta copiii să adoarmă mai ușor, ceea ce îți permite și ție să vezi un film, să mănânci în liniște o ciocolată sau pur și simplu să stai și să nu te gândești la nimic. Până acum, acesta pare să fie cel mai bun motiv, nu-i așa?! Dar mai urmează și altele.
5. Ca să știe că în lume există Bine și Rău. Și că Binele mereu se străduiește să învingă.
N-are sens să-i învățăm pe copii că totul în jurul nostru este numai lapte și miere. Unii pot fi alergici la lapte, iar altora poate să nu le placă mierea. Dar e bine să înțeleagă și să alegă mereu calea sănătoasă. Și să știe că Răul nu trebuie distrus, ci îmblânzit.
6. Ca să înțeleagă că cine se străduiește mai mult are mai multe șanse de reușită.
Nimic nu pică din cer. Doar ploaia și zăpada. Și Moș Crăciun în Ajunul Crăciunului. Pentru celelalte e nevoie de muncă, ambiție și implicare. Cu cât zmeii sunt mai fioroși, cu atât va fi mai frumoasă nunta cu fata de împărat. Cu cât efortul e mai mare, cu atât va fi mai mare bucuria succesului. Cam asta este lecția dată de eroii cărților de povești.
7. Ca să învețe cât de important este să trăiești înconjurat de oameni.
Un aspect esențial, dar indirect, pe care literatura îl promovează este că nu poți trăi de unul singur. Comunicarea și relațiile sociale sunt cele care fac viața frumoasă. Sau ai citit vreodată vreo carte despre un personaj care să nu interacționeze, fie și numai în gând, cu cineva?
8. Ca să îl obișnuiești vizual cu universul literelor și al culorilor.
Și ca să-ți faci viața ușoară mai târziu, când, în clasa I, nu va avea un șoc văzând sute de pagini pline de scris. Pentru că indiferent cât de mult ar evolua tehnologia, întotdeauna se va folosi de alfabet și de culori. Și, dacă va fi ca ele să dispară, acel moment este foarte, foarte îndepărtat.
9. Că să realizeze că, de fapt, cărțile sunt jucării care nu se demodează niciodată.
Și, mai mult decât atât, se reinventează. Dacă în urmă cu jumătate de an un dinozaur părea doar bleg și foarte slab, după o nouă lectură s-ar putea să i se dezvăluie ca fiind bun și înțelept. Sau dacă o vrăjitoare i se părea a fi doar malefică, mai târziu s-ar putea să i se arate ca fiind neiubită. Acest lucru face ca personajele să poată trăi mai multe vieți, iar copilul să nu se plictisească de ele niciodată.
10. Ca să citească la rândul lor povești copiilor lor.
Și tu, ca un bunic modern și mereu pus pe șotii, să-l duci la cinema, să-i cumperi popcorn, suc și ciocolată.